Ana Sayfa Kişisel Gelişim Cv Hazırlama – İnsan Kaynakları – Yetenek Yönetimi

Cv Hazırlama – İnsan Kaynakları – Yetenek Yönetimi

0
Cv Hazırlama – İnsan Kaynakları – Yetenek Yönetimi

Cv Hazırlama

Cv Nedir?

CURRICULUM VITAE

Curriculum Vitae kelimesinin baş harflerinin kısaltmasından oluşmuştur.

Henüz TDK sözlüğüne giremese de artık CV tamamen dilimize girmiş durumda.

 Bizim gül gibi Özgeçmiş sözcüğümüzü unutmayıp, bunu kullanalım.

Özgeçmiş beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi vb. ile ilgili konularda hazırlanan kişiye ait özet. Özgeçmişte içerik net, açık ve kısa olmalıdır.

 

Cv’ de Olması Gerekenler Nelerdir?

1 – İletişim bilgileriniz,

2 – Kişisel bilgileriniz,

3 – Ön Yazı( bu kısımda kısa, net, açıklayıcı şekilde kendinizi anlatın ve kariyer hedefinizi belirtin),

4 – Eğitim durumunuz,

5 – İş deneyimleriniz (yeni mezunsanız, staj yeriniz, okul da dahil olduğunuz projeler, kulüp faaliyetlerinizi yazabilirsiniz),

6 – Diğer eğitimler/kurs, sertifikalar,

7 – Bilgisayar bilginiz,

8 – Yabancı dil bilginiz,

9 – Kişisel Becerileriniz (yetkinlikleriniz, problem çözme yönteminiz, iletişim yeteneği ya da planlı çalışmanız, zaman yönetimi vs.),

10 – Referanslar,

11 – Hobileriniz, iş hayatınız dışında  yaptığınız faaliyetler.


 

Cv Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1 – Vesikalık Fotoğraf

  • Mümkün ise son 6 aylık fotoğrafınız olmalı, değil ise şuan ki halinize benzer olmalı. Örneğin şuan sarı saçlısınız ama cv de saçlar siyah olmamalı.
  • Kesinlikle sosyal medya veya selfi çekildiğiniz fotoğraflar olmamalı. Bir zahmet resmi bir kıyafetiniz ile gidip fotoğraf çekilin.(Atletle ve gelinlikle özgeçmiş profiline vesikalık fotoğrafı koyanları gördü bu gözler).
  • Fotoğrafınızı cv’ nin sağ üst köşesine ataçlayın(zımbalamayın).

Vikipedi


 

2 – Net Olmak

  • Öncelikle iş arayışında olduğunuz sektörü düşünün. Arayışta olduğunuz sektör yaratıcılık gerektirmiyorsa (reklam sektörü, sosyal medya danışmanlığı, pr yöneticiliği, dijital  pazarlama gibi) basit net ve kısa bir  cv hazırlaman gerekli  yahut yeterli  diyebiliriz.


 

3 – Kısa Tutmak

Biliyorum sayfalar dolusu özenerek cv hazırladınız fakat buna hiç gerek yok.

Zamanıza yazık ve okumak zorunda kalan kişiye yazık(okuyor iseJ)

Genel olarak cv’ni şayet yeni mezun isen 1 sayfa, deneyimli isen 2 sayfa, 10 yıl ve daha üzeri  deneyimli isen 3 sayfa olması yeterli.

Akademik özgeçmiş ise daha uzun olabilir.


4 – Eğitim Durumu

Mutlaka kronolojik sıraya göre yazılmalı.

Yani en son mezun olduğunuz okul en üste yazılır.

Eğer son okulunuzdan henüz mezun olmadıysanız bitirme tarihini boş bırakın.

Kafanızda bir bitirme tarihi öngörüp fantezi yapmayın.


 


5- Deneyimler

Yine kronolojik sıraya göre en son çalıştığınız yer en üstte kalacak şekilde yazmalısınız. Doğru bilgiler olmalı ve kesinlikle doğru tarihler olmalı.

Burada dikkat etmeniz gereken çok kısa süreli çalıştığınız yerleri yazmayın, güvensizlik duygusu uyandırırsınız ve kararsız, çabuk pes eden kişi imajı çizmiş olursunuz.

Yeni mezunlar staj yeriniz ve okulda yaptığınız projeleri yazın, önemli olan bu kısa deneyimlerinizi nasıl algıladığınız, bu deneyimleri yaşarken tutumunuz ve bunları İK’ cıya nasıl aktardığınız.

 



 

6 – Diğer Eğitimler, Sertifikalar

Eğer katıldığınız birden çok kurs veya seminerler varsa, iyi eleme yapmalı ve fazla bilgi kabalığından kaçınmalısınız. Sadece başvurduğunuz pozisyona uygun niteliklerde olanları belirtmeniz uygun olacaktır.

Yeni mezunların tecrübesi az olduğu için burayı biraz fazla tutabilir.

Aldığınız belgelerin aşağıdaki bilgilerini mutlaka girmelisiniz:

  • Kurs,seminer konusu
  • Kurumun adı
  • Bitirme tarihi
  • Süresi

7- Bilgisayar Bilginiz

Çoğu kişi Microsoft Office yazıyor ama Excel’i bilmiyor? Microsoft Office yazarsan hepsini kapsar, hangisini biliyorsan onu yaz, yazmak için yazma. Aşadaki örnek gibi bildiğin programları, kodlama vs. bilgin var ise eklemeyi unutma.

Bilgisayar programları;

Microsoft Office;

Word,

Excel,

Powerpoint,

Access,

,

 



 

8  –  Yabancı Dil Bilginiz

İngilizce gerektiren bir pozisyona başvuruyorsun fakat‘ingilizcen yok’.

Bunu sadece sizin için söylüyorum, harcayacağınız yol paranıza yazık!

İK’ cının vaktine de yazık tabi ama harcayacağı vakit sizinki ile kıyaslanamaz bile. Çünkü sizinle çok kısa süre görüşecektir zaten.

Yani gerçek ingilizce seviyen ne ise onu yaz. İngilizce mülakatta seviyeni göstermen gerekecek.

 



 

9 – Kişisel Becerileriniz

Yetkinlikleriniz, problem çözme yönteminiz, iletişim yeteneği ya da planlı çalışmanız, zaman yönetimi gibi özelliklerinizi yazabilirsiniz.

Başarılar/ödüller kısmında rakamlardan bahsetmek her zaman dikkat çeker.

Ör; turnover yüzdesininin % 20 düşmesi, %50 oranın da maliyet azaltılması, 10bin tl getirisi olan kaizen çalışması, satışların %15 artırılması gibi, rakamlar sonuçların bütününe sayısal değerler ile bakabildiğini gösterirsin. Rakamlar güven verir ve konuşmanızı destekleyen en iyi yapı taşıdır.


 

10 – Referanslar

Burada dikkat etmeniz gereken ise, mutlaka referans yazıldığını bilen kişileri yazın. İK çalışanı ilgili referansı aradığında komik konuşmalar ortaya çıkabilir. (İnsan kaynaklarından arıyoruz dediğim de ‘burada kaynak maynak yok’ diyenleri duydu bu kulaklar).

Akraba, arkadaş vs. yazmanın pek bir etkisi olmaz, işiniz ile ilgili hatta direk amiriniz, müdürünüzü yazmanız sizin ile ilgili bilgi verecek kişinin olması yeterli.

Bu kısma eğer şu an bir yer de çalışıyorsanız ya da referans bilgisi paylaşmak istemiyorsanız ‘gerekli görüldüğünde referans bilgisi verilecektir’ cümlesini de yazabilirsiniz.


11- Hobileriniz

Burada gerçekten ilgiliyseniz hobinizi yazmalısınız.

Klişelerden kaçının.

Yaz ayları 2 hafta tatiliniz de yüzmeye gittiniz de yüzmek hobiniz olmuyor. Hobiler yaşam döngünüz de belli aralıklarla yapılır ve bir tutku gibidir. Böyle düşünürseniz eğer, yıl da 1 – 2 kitap okuyorsanız hobim kitap okumak yazmazsınız.


Diğer Noktalar

  • Sana uygun olan pozisyonlara başvur, her ilana başvurduğun da bonus kazanmıyorsun.
  • Video altında size hazır format cv’ ler için linkler ekleyeceğim, bunlardan sade olanlarını seçmeye çalış (başvuru pozisyonunuzu dikkate al)
  • Mail yolu ile başvuru yaparken kariyer sitelerindeki Cv formatlarını değil de, kendi hazırladığınız word formatında bir Cv  kullanırsanız, iş başvurularında daha profesyonel bir izlenim yaratırsınız. Tabi cv’ ni yollarken sakın word halde yollama mutlaka pdf formatına çevir.
  • Başvurduğun pozisyon için öne çıkarılması gereken özelliklerini öne çıkararak pozisyona özel özgeçmiş hazırlayabilirsin.

 

cv hazırlama