Ana Sayfa Alışveriş Yazıları Yurt Dışından Alışveriş Ve Gümrük Kuralları

Yurt Dışından Alışveriş Ve Gümrük Kuralları

2
Yurt Dışından Alışveriş Ve Gümrük Kuralları

Yurt Dışından Alışveriş Ve Gümrük Kuralları

Merhaba,

Güncel Gümrük tutarları aşağıdaki gibidir.

02.11.2018

1.Soru: Kanuni dayanak nedir?

1.Cevap: 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 45,62 ve  63 üncü maddeleri, 24/03/2014 tarihli ve 2014/7 sayılı Genelge.

2.Soru: Posta/hızlı kargo eşyası için muafiyetin kapsamı nedir?

2.Cevap:.Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen kişisel kullanıma mahsus kitaplar için gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu, diğer eşya içinse toplam 22 Avro’yu geçmeyen eşya önemli değeri olmayan eşya olarak kabul edilmekte ve muafiyet tanınmaktadır.

3.Soru: Vergileri ödenmek suretiyle posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşya nedir?

3.Cevap: Her bir sevkiyat için kıymeti 1500 Avro’yu aşmayan eşyaya geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanacaktır. Söz konusu vergi oranları kişisel kullanıma mahsus kitaplar hariç diğer eşyanın;

–      AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18

–      Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20;

Eşyanın kişisel kullanıma mahsus kitap olması halinde ise ülke ayrımı olmaksızın %8

olarak uygulanmaktadır.

Söz konusu eşyanın,

–      Yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,

–      Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,

–      Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi, gerekmektedir.

Söz konusu eşyanın vergilendirilmesinde, eşya kıymetinden önemli değeri olmayan eşyaya ilişkin olan 30 Avro mahsup edilmeyecektir.

Bununla birlikte, yurt dışından yolcu beraberi veya posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize gönderilen ÖTV Kanunu IV sayılı liste kapsamı eşya için ilave %20 tek ve maktu vergi uygulanmaktadır.

Bilgi alınan site –> https://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/posta-ve-hizli-kargo-muafiyetleri

 

25.06.2018

Yurt dışından alışveriş lerde gümrük kuralları nelerdir? Gümrüksüz alışveriş tutarı ne kadar? Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Gümrüksüz alışverişte son fiyat 30 euro!

 

Gümrüksüz  alışveriş fiyatları git gide düşüyor, 2 yıl önce 100 euro üzerinde alışveriş yapmadığımız sürece problem olmuyordu ama şimdi çok fazla düştü. Neredeyse yurt dışından alışveriş yapılmayacak duruma geliyor. Peki bu beni üzer mi? Tabi ki üzmez.

Evet mükemmel ürünler hatta keşke benim olsa, keşke Türkiye’ de olsa diyeceğimiz ürünler görebiliyoruz.

Yurt dışından alışveriş değil de, aslına bakarsanız yerli malı yurdun malı diyenlerdenim. Fakat aynı fiyata aynı kalite de ürün olunca, hatta bazen daha iyi de olabiliyor, ister istemez denemek istiyorsunuz. Herkes nereden istiyorsa alsın tabiki, bize ne ? yeterki ihtiyacı olan kadarını alıyor olsun.  Bütçesini zorlamayacak şekilde alıyor olsun.

Neyse ben biraz gümrükten bahsedeyim, belki de almaktan vazgeçersiniz ?

 

Gümrük İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • 2017’ de yapılan yenilemeler ile birlikte 30 euro ve fazlası ürünlerinizde ayrıca gümrük vergisi alınıyor
  • Eğer ürününüz satın aldığınız ülkenin gümrüğünde geçemezse, iyi bir siteden ürünü almışsanız para iadesi Gümrük memuru gümrüğe takılan ürünüze bir değer  verir ve siz  o parayı size söylenen gün ve saatte çağırılan yere gidip ödediğiniz zaman ürününüzü alabilirsiniz.
  • Gümrük vergisi hesaplamak için aşağıdaki fotoğrafa ya da buraya –>  tıklayabilirsiniz
  • AB ülkelerindengelen kargolar için %18, diğer ülkelerden gelen kargolar için ise %20 oranında vergi uygulanıyor. Bu vergiyi ürün teslimi sırasında ödemeniz mümkün.
  • Vergi fiyatlarına ve gümrükten geçiş limitine kargo ücretleri dahil edilmiyor. Bunlara ek olarak kargonuzun en fazla 30 kgolması gerektiğini belirteyim.
  • Çin’den ürün getireceğiniz zaman kargo firmasını çok iyi bir şekilde araştırmalısınız. EMSChina Post AirmailHongkong Post en çok güvenilen ve en çok tercih edilen 3 ayrı kargo şirketinden bir tanesidir.
  • Belli bir ücret karşılığı kargo takibini de aktif hale getirerek ürünlerinizin takibini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Sanki 30 euro yüksek bir meblağmışçasına, 22 euro indirme tasarısı sunulmuş.

 

****

Yurt dışından alışveriş  ve gümrüksüz alışveriş tutarı

Aşağıda bu konu ile ilgili yapılan son haberi  bulabilirsiniz.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre gümrüksüz yurtdışı alışveriş muafiyet oranı 30 eurodan 22 euroya düşürülmesi için hazırlanan karar Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Tasarıya göre e-ticaret yoluyla yurtdışından alınan siparişlerde 22 euroyu aşan ve 1500 eurodan düşük olan ürünler için %18 ile %20 tutarında vergi alınacak. Buna göre, posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere yönelik gümrük muafiyet oranı 30 eurodan 22 euroya düşürülecek. Peki detaylar nedir?

GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ LİMİTİ 22 EURO OLDU! Amazon, Ebay, AliExpress gibi yurtdışı sitelerinden ürün alanlara kötü haber, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Yurdışı alışveriş limiti 30 eurodan 22 euroya düşürüldü. Eğer e-tiracet yolu ile ithal ettiğiniz ürünler 22 euroyu aşarsa %18 ile %20 arasında vergi alınacak. Yani tasarıya göre e-ticaret yoluyla yurtdışından alınan siparişlerde 22 euroyu aşan ve 1500 eurodan düşük olan ürünler için %18 ile %20 tutarında vergi alınacak. Avrupa Birliği ülkelerinde genel olarak bu oranın 22 euro olarak uygulanması nedeniyle Türkiye’de de bu yönde düzenleme kararı alındı.

Posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize gönderilen bilimsel ve eğitim amaçlı kitaplar için gümrük muafiyet limiti 150 Euro seviyesine çıkarılacak. Ülkemizde temin edilemeyen kitapları kapsayan bu değişiklikte KDV oranı ise yüzde 8 olarak belirlendi.

Tasarı haberi ile ilgili yazının orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz

****

Bu arada güvenli alışveriş yazımı okumak isterseniz buraya tık tık 

Sevgiyle kalın..